VERAS heeft zich in de afgelopen tijd (onder meer) ingezet voor de oplossing van twee problemen die te maken hebben met het LAVS. Het betreft ten eerste de nog ontbrekende koppeling tussen het LAVS en het Omgevingsloket DSO per 1 januari 2024 en ten tweede het probleem dat asbestsaneerders ondervinden bij het invoeren van stortbonnen in het LAVS. Beide problemen lijken nu te zijn opgelost.
Koppeling LAVS en Omgevingsloket DSO
Lange tijd was het onzeker of de koppeling tussen LAVS en het Omgevingsloket DSO er zou komen. Zonder deze koppeling zouden asbestsloopmeldingen vanaf 1 januari 2024 zowel in het LAVS als in het Omgevingsloket DSO (de opvolger van OLO) moeten worden ingediend. Dubbel werk dus, terwijl in de huidige situatie het LAVS wel gekoppeld is aan het OLO.
Navraag bij de ministeries van BZK en IenW leerde ons dat het realiseren van een koppeling tussen LAVS en het Omgevingsloket geen prioriteit had. Pas nadat VERAS samen met VVTB en VAVB in een brief nogmaals het belang van deze koppeling had aangegeven en de ministeries ook had gewezen op de wettelijke verplichting ervan, ging het balletje rollen. Meerdere gesprekken volgden en vandaag kwam het bericht dat vanaf 1 januari 2024 de koppeling tussen LAVS en het Omgevingsloket geregeld is:
"Vanaf 1 januari 2024 kunnen gebruikers van het LAVS de projectgegevens uit het LAVS vermelden in de sloopmelding in het nieuwe Omgevingsloket. De initiatiefnemer vult het LAVS project- en verwijderopdrachtnummer in en hoeft zo alleen nog een beperkt aantal gegevens toe te voegen. Vervolgens kan de melding op de gebruikelijke manier ingediend worden in het nieuwe Omgevingsloket.
Op de pagina Sloopmelding LAVS in het nieuwe Omgevingsloket leest u hoe dit werkt. Op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) van het nieuwe Omgevingsloket kunt u al oefenen met het invullen van de LAVS-gegevens."
Probleem tijdig invoeren stortbonnen in LAVS
Het tweede probleem waar VERAS zich al langere tijd voor inzet is het probleem dat asbestverwijderaars ondervinden met het invoeren van stortbonnen in LAVS. (Zie ook onze eerdere berichtgeving). Asbestsaneerders moeten de stortbonnen uploaden in het LAVS. Technisch gezien kan dat pas nadat de eindbeoordelingsinstelling de rapportage van de vrijgave in LAVS heeft geplaatst. Het kan dan voorkomen dat de saneerder niet tijdig kan uploaden en daardoor niet aan zijn wettelijke informatieplicht kan voldoen. Wat weer leidt tot handhaving en boetes.
In de nieuwste versie van LAVS (versie 4.12.0) is een nieuwe optie opgenomen die de verwijderaar de keuze geeft om de afvoeropdracht eerder beschikbaar te stellen bij het aannemen van de verwijderopdracht. Daarmee lijkt ook dit probleem te zijn opgelost. In dit document wordt uitgelegd hoe je in het LAVS de afvoeropdracht eerder beschikbaar krijgt.