Op 8 december 2023 vond bij het ministerie van SZW een stakeholdersmeeting plaats waarin SZW het asbestwerkveld heeft geïnformeerd over de stand van zaken van de voorgenomen wijziging van de asbestregelgeving, waaraan sinds 2018 is gewerkt. Het ministerie heeft medegedeeld dat de invoering van deze wijzigingen tot nader order wordt uitgesteld, omdat sterk de vraag is of de Nederlandse regelgeving voldoet aan nieuwe Europese regels.
Volgens de nieuwe Europese regels moeten ondernemingen die sloop- of asbestverwijderingswerkzaamheden willen uitvoeren over een vergunning van de nationale instantie beschikken. Op dit moment kennen we in Nederland een wettelijke certificatieplicht voor asbestsaneringsbedrijven. De regel is dat asbestsanering wordt uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Hierop gelden enkele wettelijke uitzonderingen.
In de huidige plannen van SZW wordt dit omgedraaid. Er geldt geen wettelijke certificatieplicht voor asbestverwijdering (Groep A asbestbronnen), tenzij het een asbestbron betreft (Groep B) die specifiek in de Arboregeling is aangewezen. VERAS heeft zich de achterliggende jaren stevig verzet tegen dit voornemen van SZW. Het saneren van asbest is risicovol werk dat moet worden gedaan door aantoonbaar deskundige bedrijven en personen. Bovendien is de indeling in Groep A en B arbitrair en in de praktijk lastig te handhaven. Op verzoek van VERAS zijn blootstellingsberekeningen uitgevoerd en daaruit blijkt dat bij het verwijderen van asbestbronnen in Groep A blootstellingen optreden tot ver boven de grenswaarde. Ook dat maakt het voornemen van SZW onverantwoord.
De ‘omkering’ van de certificatieplicht past niet in de (nieuwe) Europese regels. Bovendien zijn de lidstaten volgens de nieuwe Europese regels verplicht om een ‘vergunningstelsel’ te implementeren. Onduidelijk is of dat het huidige wettelijk verplichte certificatiestelsel daaraan voldoet.
Kortom, in Den Haag moeten ze opnieuw naar de ‘tekentafel’. SZW heeft uitgesproken hierover de dialoog met de asbestbranche te willen aangaan. Wij zullen uiteraard actieve inbreng plegen en daarover ook onze achterban (via de Commissie Asbestverwijdering en ledenbijeenkomsten) raadplegen.
De nieuwe Europese regels moeten in december 2025 zijn geïmplementeerd in de Nederlandse wet- en regelgeving.