Het ministerie van SZW heeft het voorstel tot wijziging van de asbestregelgeving voor inspraak gepubliceerd. Uiteraard zal VERAS de voorgenomen wijzigingen bestuderen en een inspraakreactie indienen. Daarvoor consulteren we ook onze commissie Asbestverwijdering, die hierover op 4 maart a.s. zal vergaderen. Wilt u als lidbedrijf ook uw mening met ons delen, zodat we die kunnen betrekken bij de inspraakreactie? Mail of bel ons dan.
Voorgenomen wijzigingen
We zullen de details van de voorgenomen wijzigingen nauwgezet bestuderen, maar een aantal meer principiële wijzigingen sluiten aan bij de actieve inbreng van VERAS de achterliggende tijd. Overigens hebben we de hoofdlijnen van de voorgenomen wijzigingen al besproken in de ledenbijeenkomst in december 2020. Hieronder vatten we alvast enkele belangrijke wijzigingen voor u samen. Zodra de wijzigingen definitief zijn (nog onbekend is wanneer dat zal zijn), zullen we u uiteraard uitgebreid informeren ook via informatiebijeenkomsten.
Belangrijkste wijzigingen:
- Loskoppeling van de risicoklasse-indeling van de certificatieplicht.
- Indeling van asbestbronnen in groep A en B, waarbij voor groep B de certificatieplicht voor bedrijven en personen geldt. Asbestdaken vallen geheel onder groep B, waarvoor we ons de achterliggende maanden sterk hebben gemaakt. De gevolgen van de voorgenomen indeling ten opzichte van de huidige praktijk moeten we in beeld brengen.
- De onafhankelijke eindbeoordeling wordt verder gedifferentieerd. In behoorlijk wat gevallen zal geen onafhankelijke eindbeoordeling meer verplicht zijn, dan wel alleen een visuele inspectie.
- Er komt een SMART nieuwe stijl, SMART-ns, en dat wordt een door de overheid voorgeschreven beoordelingsinstrument waarin ook de te treffen maatregelen om blootstelling te voorkomen worden voorgeschreven. De rol van de inventariseerde zal op detailpunten wijzigingen.
- Vervallen van de DAV certificatieplicht voor machinisten (dus niet langer een uitzondering alleen voor de situatie dat “asbest verplaatst” wordt).
Groep B (Certificatieplicht):
a. asbestcementtoepassingen in een binnenruimte, tenzij zij losliggen of alleen geklemd zijn;
b. asbestcement dakbedekkingen en asbestcement leien;
c. overige asbestcementtoepassingen in een buitensituatie indien zij sterk verweerd zijn;
d. geweven of geperste asbesttoepassingen, waaronder in ieder geval asbestkoord en vinylzeil, maar uitgezonderd meszekeringen en pakkingen in procesinstallaties;
e. lichtgebonden asbesttoepassingen, waaronder in ieder geval asbestboard, -karton of –stucwerk; en
f. niet-gebonden asbesttoepassingen, waaronder in ieder geval spuitasbest en isolatiemateriaal.
Bovenstaande bronnen die geheel omsloten zijn door niet-asbesthoudend materiaal en als geheel verwijderd kunnen worden zijn dan weer uitgezonderd van de certificatieplicht.