De Raad van Bestuur van TNO heeft in een uitgebreide reactie (met bijlage) gereageerd op de kritiek van VERAS en VVTB op het rapport proportionaliteit van het asbestbeleid. Op wezenlijke punten onderschrijft TNO onze kritiek. VERAS en VVTB verzoeken TNO om rectificatie van het rapport.
In haar reactie stelt TNO onder meer:
"Niet op alle plekken hebben we voldoende benadrukt dat het hier gaat over een vergelijkende methodiek met als doel te laten zien dat het doen van grote investeringen niet proportioneel zijn in situaties met een zeer laag risico. Het was beter geweest als we het denkraam benadrukt hadden in plaats van de concrete voorbeelden te benoemen, die buiten de context van het rapport een eigen leven kunnen gaan leiden. Wij vinden het zeer betreurenswaardig dat de resultaten in het rapport daartoe hebben geleid. Om misinterpretatie te voorkomen, hadden wij het doel van de risicoberekeningen en het feit dat de conclusies in sommige gevallen gebaseerd zijn op een beperkte dataset explicieter aan de orde moeten stellen in de samenvatting en conclusies.
TNO onderschrijft en benadrukt dan ook de noodzaak tot het nemen van de vereiste voorzorgsmaatregelen bij het werken met asbest. Het rapport mag op geen enkele wijze worden gezien als een aanleiding of aanmoediging om die beschermingsmaatregelen achterwege te laten."
Ondanks dat de kritiek op punten wordt gedeeld, stelt TNO dat het rapport de ‘toets der wetenschappelijke kritiek kan doorstaan’. Wij vinden die conclusie onbegrijpelijk. Ondertussen is de achterliggende weken temeer gebleken wat de impact is van het rapport. Onze bedrijven merken dit nog steeds dagelijks. Opdrachtgevers en werknemers beweren dat uit het rapport blijkt dat het allemaal wel meevalt met de risico’s van asbest. Saneringen worden uitgesteld omdat opdrachtgevers menen dat “regels soepeler zullen worden” en dat “ze straks zelf het asbest mogen weghalen”.
Uit de reactie van TNO blijkt opnieuw dat het rapport is gebaseerd op indicatieve blootstellingsdata en allerlei aannames over de blootstellingsscenario’s. Er wordt geen rekening gehouden met de andere aspecten die juist bepalend zijn voor de mate van blootstelling, zoals met name gedrag en cultuur op de werkvloer (die sterk worden beïnvloed door de wijze waarop over risico’s wordt gecommuniceerd) en de borging van veilig en gezond werken.
TNO onderschrijft dat conclusies tot misinterpretaties kunnen leiden. Wij hebben TNO daarom dringend verzocht om het rapport te rectificeren. Lees de onderbouwing van ons verzoek om rectificatie in onze brief aan TNO.
Overigens zijn VERAS en VVTB voorstander van een risicogestuurd asbestbeleid. Daarvoor doen wij ook regelmatig concrete voorstellen. Essentieel is dat ook in een risicogestuurd asbestbeleid veilig en gezond werken geborgd is.