Er is (nog steeds) veel aan de hand in asbestland en VERAS volgt de verschillende asbestdossiers uiteraard op de voet. Zo is er de evaluatie van het Certificatiestelsel Asbest, de inrichting van een Validatie Innovatie Punt Asbest (VIP) door het RIVM en het dossier werkmethode hijskraan-werkbak. Verder staan enkele wijzigingen van het Certificatieschema Asbest op de rol voor (naar verwachting) najaar 2019, zal de Eerste Kamer volgende week stemmen over het wetsvoorstel asbestdakenverbod en houdt het rapport van Aedes/ TNO de gemoederen nog flink bezig.
Rapport proportionaliteit asbestbeleid
Naar aanleiding van het Aedes / TNO rapport over proportionaliteit asbestbeleid hebben VERAS en VVTB een brandbrief gestuurd aan de staatssecretaris van SZW en de Raad van Bestuur van TNO. Inmiddels heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de Raad van Bestuur van TNO en een bestuursdelegatie van VERAS en VVTB. Ook hebben we onlangs een schriftelijke reactie van TNO ontvangen. Hierop zullen wij spoedig richting TNO reageren en daarover zullen wij de leden berichten.
Certificatiestelsel asbest
VERAS is betrokken bij het stakeholderoverleg Certificatiestelsel Asbest georganiseerd door SZW en neemt deel aan de werkconferenties voor de inrichting van het Validatie Innovatie Punt Asbest (VIP). Wij hebben nog veel kritische vragen over de doelstelling en de opzet van het VIP en de samenhang met de andere acties uit de brief aan de Tweede Kamer over het functioneren van het Certificatiestelsel Asbest. Zodra concrete ontwikkelingen op deze dossiers te melden zijn, informeren we de leden.
Risicoklasse-indeling
Eerder berichtten wij u over de onduidelijkheid rondom de systematiek van risicoklasse-indeling. Het gaat dan om juridische procedures over de bindendheid van SMART als systeem voor de risicoklasse-indeling. Ook speelt bij dit thema de pilot die Aedes nu doet rondom het verwijderen van asbesthoudende vensterbanken in RK1. Onduidelijk is of deze pilot juridisch wel is toegestaan. Helaas is er nog geen duidelijkheid.
Werkmethode hijskraan-werkbak
Inzake de werkmethode hijskraan-werkbak bij de asbestdakensanering kunnen wij melden dat de aanpassing van het Arbobesluit naar verwachting per 1 juli 2019 wordt gepubliceerd en in werking zal treden. Over het ontwerpbesluit hebben wij de achterliggende tijd gesproken met SZW en onder meer aandacht gevraagd voor de werklastbeperking van 25%. Het besluit zal hierop naar verwachting worden aangepast. Het uitgangspunt blijft maximaal 25%, maar de mogelijkheid tot 50% wordt geboden mits er een technische voorziening is getroffen die niet anders dan door een bewuste ingreep van de bestuurder doorbroken kan worden. De technische voorziening kan zowel een hardware- als een softwarematige begrenzing betreffen.
Er zal een leidraad worden ontwikkeld waarmee werkgevers kunnen inschatten of een bepaald werk in aanmerking komt voor de inzet van de werkmethode hijskraan-werkbak. Wij hebben ervoor gepleit bij SZW dat daarvoor onze beslissystematiek als basis wordt gebruikt. Het ministerie van SZW heeft Aboma opdracht gegeven om een leidraad te ontwikkelen. Aboma heeft eerder het onderzoek 'Beslissystematiek Uitzonderingssituaties voor de inzet van hijskraan met werkbak bij de verwijdering van asbestdaken' in opdracht van VERAS en VVTB uitgevoerd.
VERAS blijft alle ontwikkelingen in asbestland nauwgezet volgen, pleegt inbreng en houdt u op de hoogte.