Sloopbedrijven zijn minder somber en verwachten licht herstel van werkvoorraad en aanvragen. Meer aandacht voor duurzaamheid en circulair slopen verwacht.
Om de gevolgen van de coronacrisis voor de sloop- en asbestverwijderingsbranche in beeld te brengen houden wij regelmatig een enquête onder de leden. Hieronder leest u de resultaten van de corona-enquête oktober 2020. Het bestuur heeft besloten om deze enquête voorlopig elk kwartaal te herhalen. Ten opzichte van de vorige versies van de enquêteresultaten is een trendanalyse toegevoegd. Deze vindt u in de uitgebreide notitie bij dit nieuwsbericht.
VERAS telt circa 100 leden en deze derde enquête is door 35 leden ingevuld. Daarmee is de enquête representatief voor de achterban van VERAS.
Ontwikkeling van werkvoorraad
Waar in de enquête van mei nog een somber beeld was van dalende werkvoorraad, ziet de branche in oktober de toekomst duidelijk rooskleuriger. In elk van de drie segmenten (totaalsloop, renovatiesloop en asbestverwijdering) daalt het aantal bedrijven dat de werkvoorraad ziet slinken. Zag in mei nog 60% (voor asbest zelfs 65%) van de bedrijven de werkvoorraad dalen ten opzichte van het vorige kwartaal, in oktober is dat nog 38% van de bedrijven (voor asbest 37%).
Ontwikkeling van werkaanvragen in vierde kwartaal 2020 en eerste kwartaal 2021
Bij de werkaanvragen wordt voor bijna alle typen van opdrachtgevers aangegeven dat het aantal aanvragen ten opzichte van het vorige kwartaal omhoog gaat. Alleen de gemeenten laten hier als opdrachtgever een tegengestelde trend zien. De positieve uitschieters zijn de industrie (15% meer bedrijven die aangeven meer aanvragen te krijgen), de agrarische sector (20%) en de particulieren (15%). Hier is een duidelijke trend omhoog zichtbaar in het aantal aanvragen.
Van de respondenten verwacht 40% dat de werkvoorraad in het komende kwartaal minder zal zijn. Ten opzichte van de vorige enquête (60%) geeft dat ook hier een iets positiever beeld. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de verwachting is dat de situatie stabiliseert. Het aantal bedrijven dat een hogere werkvoorraad verwacht is nog beperkt (tussen 10 en 15 %).
De differentiatie per type opdrachtgever geeft over de gehele breedte ook een positiever beeld dan bij de vorige enquête. Men verwacht stabiliseren van de huidige situatie of een lichte verbetering. Er zijn bedrijven die aangeven dat zij dit niet herkennen en die een verdere teruggang voorzien, maar de trend tekent zich duidelijk af.
In de eerdere enquêtes is gevraagd naar de verwachtingen voor de komende 6 maanden. De praktijk heeft echter uitgewezen dat dat in de huidige situatie geen reële periode is om als geheel te beschouwen. In deze versie is daarom gevraagd naar de vooruitblik voor het vierde kwartaal 2020 en een doorkijk naar het eerste kwartaal in 2021. Ongeveer 30% van de respondenten geeft aan dat ze voor de drie sectoren verwachten dat de situatie gelijk blijft in 2021. De rest van de bedrijven ziet het in het algemeen nog wel terug lopen (tussen 60 en 70%). Met name bij renovatie- en totaalsloop is er toch ook een groep die een heel positieve verwachting heeft (ongeveer 10%). Bij asbestverwijdering is die groep duidelijk kleiner (5%).
In de vergelijking tussen de verwachtingen voor het komende kwartaal en het begin van volgend jaar, wordt het beeld wel weer minder positief. Minder bedrijven die verwachten dat het nog even gelijk blijft en meer bedrijven die verwachten dat de werkvoorraad zal slinken.
Bruikbaarheid van overheidsmaatregelen
De vraagstelling is enigszins gewijzigd waardoor een rechtstreekse vergelijking met de vorige enquête niet helemaal opgaat. In de vorige enquête is gevraagd of de overheidsmaatregelen gebruikt werden door de branche, nu is gevraagd of de maatregelen bruikbaar zijn. Desondanks is het beeld weinig veranderd.
De bruikbaarheid van de NOW regeling is licht gedaald (van 39% naar 37%), de bruikbaarheid van de Garantie Ondernemersfinanciering is 0 %. Ook het uitstel van belastingen wordt minder bruikbaar ingeschat dan in de vorige enquête (van 29 naar 23%).
Gevolgen van corona voor het ziekteverzuim
Het ziekteverzuim vanwege corona is sinds de april-enquête afgenomen. In april was het ziekteverzuim bij 40% van de bedrijven (veel) meer. In de mei-enquête gold dat nog maar voor 8% en in de oktober-enquête is dat weer opgelopen naar 22%. Het ziekteverzuim lijkt daarmee de algemene trend van de tweede golf te volgen.
Welke ontwikkelingen vanwege corona verwachten bedrijven de rest van het jaar?
Veel bedrijven verwachten nog steeds dat er vanwege corona meer aandacht zal bestaan voor duurzaamheid en circulair slopen. Dat is een goed vooruitzicht en past ook bij de inzet van VERAS die hiervoor pleit bij opdrachtgevers. De eerdere zorgen over oplopende betalingstermijnen zijn niet meer zo groot, men verwacht ook in de liquiditeit en betalingstermijnen geen struikelblokken. Ook op de vraag of werknemers ontslagen moeten worden is men in meerderheid terughoudend, er is zelfs een groei in het aantal bedrijven dat aangeeft werknemers te willen aannemen.