Meer dan de helft van de sloopbedrijven ziet daling werkvoorraad en -aanvragen, vooral in renovatiesloop en asbestverwijdering
Sinds medio maart 2020 is Nederland in een lockdown vanwege het coronavirus. Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben op 27 maart 2020 het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld. Dat heeft er voor gezorgd dat er kon worden doorgewerkt in de sloop en asbestsanering.
Uiteraard is de coronacrisis (desondanks) niet zonder gevolgen. Om de gevolgen van de coronacrisis voor de sloop- en asbestverwijderingsbranche in beeld te brengen is besloten om regelmatig een enquête onder de leden te houden. VERAS telt circa 100 leden en de eerste enquête (over de periode half maart - eind april) is door 25% van de leden ingevuld. Daarmee is de enquête representatief voor de achterban van VERAS.
Resultaten
Voor ruim 60% van de bedrijven is de werkvoorraad in renovatiesloop en asbestverwijdering minder, waarvan respectievelijk 15% en 20% zelfs 'veel minder'. Voor totaalsloop is het beeld iets positiever, 48% van de respondenten geeft aan dat de werkvoorraad 'minder' is.
Bij de vraag bij welke typen opdrachtgevers de werkvoorraad minder is blijkt dit logischerwijs vooral in de zorgsector (veel) minder te zijn. Ook bij woningcorporaties is de werkvoorraad fors gedaald. Voor vastgoed en scholen zijn er sloopbedrijven die zeggen meer werkvoorraad te hebben.
Het aantal werkaanvragen is ook over de volle breedte gedaald. De grootste daling is er in asbestverwijdering (60% van de respondenten geeft aan “minder” of “veel minder”). Voor totaalsloop en renovatiesloop is dat 45% en is het aantal respondenten dat “veel minder” aangeeft wat lager. De daling is te zien bij alle typen opdrachtgevers.
Ruim de helft van de bedrijven zegt dat de NOW bruikbaar is voor de sloopbranche en ruim 75% ziet het uitstel van belastingen als bruikbaar. Bij 40% is sprake van een toename van het ziekteverzuim.
Als specifiek knelpunt wordt vaak genoemd dat er niet gewerkt kan worden bij particulieren en in bewoonde situaties. Woningcorporaties staken de werkzaamheden. Ook wordt genoemd stagnatie in de levering van machines en materialen en beschermingsmiddelen (asbest). Er kunnen geen mensen worden opgeleid en geen examens worden gedaan. Met name in de renovatiesloop duren de werkzaamheden langer.
De leden zijn positief over de informatievoorziening door VERAS. Er worden onder meer suggesties gedaan om bij de overheid onder de aandacht te brengen dat voortgang van projecten essentieel is en inzet rondom de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen.
Binnenkort zetten we een vervolgenquête uit onder onze leden.