Sloopaannemers krijgen bij hun werkzaamheden wel eens te maken met graafschades. Het is dan belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn. Eén daarvan is het voldoen aan de zorgvuldigheidseisen bij het graven die in de Richtlijn CROW 500 staan. De hoogste rechter heeft dit inmiddels ook erkend. Lees meer en bestel het handzame boekje met de KLO Check & Go kaart .
We vernemen verder geregeld van leden dat bij graafschades hoge kosten worden doorbelast door de netbeheerders aan de grondroerders. Uiteraard zitten daar grenzen aan en hieronder volgen enkele recente gerechtelijke uitspraken hierover. Verder hebben we enkele praktische voorbeeldvragen die in de Inlichtingenfase van de aanbesteding gesteld kunnen worden aan de opdrachtgever indien de informatie over zorgvuldig graven tekort schiet of geheel ontbreekt.
Te
hoge rekeningen bij graafschades
In 2018 hebben rechters uitspraken gedaan over het doorberekenen van kosten door netbeheerders aan grondroerders. En dat gebeurt nog al eens in de praktijk Dat kan zeker ook de sloopaannemer betreffen. Vraag in de eerste plaats altijd een onderbouwing daarvan. Verder ziet u in bijgevoegde notitie wat een netbeheerder wel of niet mag bij het in rekening brengen van kosten
.
Voorbeeldteksten bestekken / vragen bij Inlichtingenfase aanbestedingen
Vaak ontbreekt het in aanbestedingsdocumenten hoe omgegaan moet worden met de principes van zorgvuldig graven. In bijgevoegde notitie leest u wat u kunt doen in het aanbestedingsproces indien er onvoldoende, incorrecte of geen informatie is over zorgvuldig grondroeren.
Hoogste rechter erkent CROW 500, maar dat betekent ook iets voor de grondroerder
In een zaak tussen Liander en een grondroerder is een gerechtelijk hof teruggefloten door de Hoge Raad. De uitspraak heeft gevolgen voor het graafwerkveld. In de eerste plaats dat de Richtlijn CROW 500 gaat boven onduidelijke wetten ter zake als het gaat om grondroeren. En ten tweede dat het van de situatie afhankelijk is wanneer een grondroerder meer informatie moet hebben dan op basis van de KLIC melding verwacht mag worden. M.a.w. in het concrete geval moet de grondroerder meer proefsleuven graven indien het bijvoorbeeld gaat om een eerste aanleg van een leiding in de jaren 50 van de vorige eeuw. Dat betekent dat een grondroerder niet zonder meer gelijk krijgt als een netbeheerder de grondroerder niet voldoende informatie heeft gegeven en daar vervolgens graafschade uit is ontstaan. Zie voor een duidelijke uitleg: http://birdbuzz.nl/2018/06/12/hoge-raad-schept-duidelijkheid-over-de-verhouding-tussen-artikel-5-lid-2-bion-en-de-richtlijn-zorgvuldig-gaafproces/
KLO Check & Go
Hierbij een handzaam boekje met daarin ook de KLO Check & Go kaart: http://www.kabelenleidingoverleg.nl/nieuws/2018-05-31-klo-lanceert-de-check-go-kaart-tijdens-de-tkd-in-almere Bij het secretariaat van VERAS zijn nog enkele exemplaren te verkrijgen, dus wees er snel bij!