De Nederlandse ondergrond ligt vol met kabels en leidingen, in totaal circa 300.000 kilometer. Als sloopaannemers hebben we bij de uitvoering weleens te maken met graafwerkzaamheden en ook weleens met graafschade. Daarom hebben we ons als VERAS aangesloten bij het Kabels en Leidingen Overleg (KLO). In dat KLO werken we samen met andere grondroerders, netbeheerders, telecombedrijven, kadaster en overheden. Toezichthouder op de kabels en leidingen in de ondergrond is het Agentschap Telecom. Het doel voor 2018 is het terugbrengen van het aantal graafschades naar 25000 per jaar.
Eerder hebben we u al bericht over de KLO campagne Graafschade voorkomen we samen. Alle partijen van het KLO doen hieraan mee. Graafschade is vervelend voor de uitvoerder, de opdrachtgever of initiatiefnemer, maar zeker ook voor degenen die er echt door geraakt worden: de gebruikers van de betreffende kabel of leiding.
Bekijk ook (nogmaals) de informatieve film zodat u weet wat van u als grondroerder verwacht wordt.
Om meer zicht te krijgen op de rol van de sloopaannemer bij de graafwerkzaamheden willen we u in januari a.s. een aantal gerichte vragen voorleggen. Graag vernemen we uw opvattingen over hoe vaak u als bedrijf te maken heeft met graafwerkzaamheden en met eventuele graafschades. Maar ook willen we weten hoe het u vergaat bij de graafmeldingen aan het Kadaster, de KLIC melding en het werken volgens de nieuwe CROW 500, sinds begin dit jaar. Merkt u al verschillen in de praktijk? Als u daar nu al iets over kwijt wilt, dan vernemen we dat al graag!