De Sloopcode staat inmiddels een jaar online. Er is dus voldoende tijd geweest om de code te 'testen' in de praktijk. In het afgelopen jaar mochten wij bij meerdere projecten van verschillende opdrachtgevers de code gebruiken.
In de eerste gesprekken met de opdrachtgevers bleek enige terughoudendheid in het toepassen van een code die alle partijen verplicht stelt om volgens deze ‘gedragsrichtlijn’ aan te besteden en in te schrijven. De ervaring is dat aannemers wel degelijk bereid zijn om risico's van een opdrachtgever over te nemen mits daar een passende vergoeding tegenover staat en er voldoende tijd is om de risico's in beeld te brengen. Daarnaast vraagt dit van ons als adviseur verantwoordelijkheid om bespreekbaar te maken welke risico’s te verleggen zijn en welke risico’s toch bij de opdrachtgever horen te blijven.
Het toepassen van de code vraagt transparantie van alle partijen. Dat is even wennen en vraagt vertrouwen. Het voordeel is dat je met de sloopcode als basis ruimte hebt voor goed overleg. Dit vraagt echter wel goede voorbereiding, de risico's en kansen in een project moeten grondig onderzocht worden. Door een gedegen voorbereiding is er voor de aannemer financiële ruimte om een mooi werk te maken. Hierbij is de kans op uitloop van het project kleiner en zijn er minder lange overlegrondes over meerwerk.
Met het ‘van toepassing verklaren' zie je ook dat er iets verandert in de houding en het gedrag van partijen; je gaat namelijk nog meer werken op basis van transparantie en vertrouwen. Ook is het mooi om te zien dat de code het afgelopen jaar bij deze projecten gedurende de aanbesteding en de uitvoering nog niet op tafel is geweest. De spelregels zijn helder.
Je kunt je afvragen of we de code dan wel nodig hebben? Het antwoord is: Ja, die hebben we nodig. De sloopcode is een helder kader voor het aanbesteden en uitvoeren van werken. Je weet beter wat ieders rol en verantwoordelijkheid is en de samenwerking verloopt beter. Dat de code in de kast blijft liggen is dan een compliment!