In juni heeft VERAS een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Vivianne Heijnen om aandacht te vragen voor het probleem dat is ontstaan in de afvoer van chroom-6 houdend staalschroot. VERAS is sindsdien in overleg met het ministerie om te komen tot een oplossing en houdt de druk erop.
Werkbezoek Tweede Kamerlid Haverkort
VERAS heeft gesprekken gevoerd met Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD) over het probleem dat is ontstaan sinds chroom-6 houdend staalschroot door de Nederlandse overheid is aangemerkt als oranje lijst afvalstof. Hij erkent het probleem en kaart het aan bij de verantwoordelijk staatssecretaris. Om te laten zien wat het probleem in de praktijk voor de sloopaannemer inhoudt, is eind oktober een werkbezoek ingepland met Erik Haverkort op een slooplocatie waar dit speelt. Ook de lokale afdeling van de VVD zal daarbij aanwezig zijn.
Achtergrondinformatie: Oranje lijst afvalstof
Sloopaannemers moeten chroom-6 houdend staalschroot afvoeren naar hiertoe vergunde metaalrecyclingbedrijven. Deze exporteren dit schroot voor recycling naar buitenlandse recyclingbedrijven. Daarop is de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) van toepassing.
Tot voor kort kon chroom-6 houdend staalschroot als groene lijst afvalstof worden geëxporteerd. Tegenwoordig wordt dit schroot door de Nederlandse overheid echter aangemerkt als oranje lijst afvalstof. Buitenlandse recyclingbedrijven willen niet meewerken aan de aanvullende verplichtingen die daarbij horen vanuit de EVOA.
Recyclingbedrijven in Nederland kunnen en willen het chroom-6 houdend staalschroot nu niet meer ontvangen van de sloopaannemers. Dat leidt tot stagnatie in sloopprojecten, hoge kosten voor tijdelijke opslag en het maakt circulair hergebruik onmogelijk.
Praktijkvoorbeelden
Leden van VERAS worden opgeroepen om praktijkvoorbeelden aan te (blijven) dragen waarbij de afvoer van chroom-6 houdend staalschroot een probleem vormt.