In 2020 is de hoeveelheid ingezamelde oude verlichting (lampen en armaturen) door Wecycle, net als de jaren daarvoor, aanzienlijk gestegen. Steeds meer bedrijven in de sloop- en renovatiesector, maar ook installateurs en gemeenten (openbare verlichting) willen zeker stellen dat afgedankte verlichting alleen verantwoord verwerkt wordt bij CENELEC- (voorheen WEEELABEX) gecertificeerde bedrijven. Dat is wettelijk verplicht en wordt geborgd door samenwerking met Stichting OPEN. Onder de vlag van Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om consumenten en bedrijven te stimuleren om e-waste gescheiden in te leveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten.
Toch verdwijnen nog steeds veel armaturen bij het oud ijzer. Helaas blijkt dus dat er ook nog veel bedrijven zijn die de metaalopbrengst verkiezen boven het voldoen aan de wettelijke verplichting.
Wat is de wettelijke verplichting?
Deze is feitelijk drieledig:
- AEEA-Regeling: lampen en armaturen vallen onder e-waste en moeten gescheiden van ander afval worden ingezameld, afgevoerd en verwerkt.
- Bouwbesluit 2012: Hoofdstuk 4 (Scheiden bouw- en sloopafval), artikel 4.1 geeft aan dat onder meer apart van ander afval ingezameld moeten worden: (i) armaturen en (j) gasontladingslampen, indien er ten minste 1 m3 ontstaat per genoemde afvalstroom.
- CENELEC: e-waste mag alleen verwerkt worden bij CENELEC (voorheen WEEELABEX)-gecertificeerde bedrijven.
Duurzame profilering
Naast het voldoen aan wettelijke verplichtingen, leidt uw samenwerking met Stichting OPEN ook tot een duurzame profilering:
- Milieubelastende materialen en componenten worden verwijderd.
- Grondstoffen worden maximaal hergebruikt waardoor de circulaire economie wordt gestimuleerd.
- Verwerking van lampen en armaturen via Stichting OPEN leidt tot een significante CO2 besparing (lampen: 0.19 ton CO2-eq per ton, armaturen: 1.68 ton CO2-eq per ton - berekend in KEI-LCA op basis van RepTool-data)
- In het verwerkingsproces worden mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt, die op deze manier een kans krijgen op een reguliere baan (social return).
Stimuleringsvergoeding
Stichting OPEN wil zoveel mogelijk oude verlichting inzamelen – dat is immers de opdracht die zij heeft van producenten en importeurs. Stichting OPEN ziet vanzelfsprekend graag dat bedrijven handelen conform wettelijke verplichtingen maar begrijpt ook de dynamieken van de markt. Met ingang van 1 september 2021, kan een stimuleringsvergoeding worden uitgekeerd van €150 voor iedere ton armaturen die in bulk (10 of 40 kuubs containers) door Stichting OPEN wordt ingezameld, mits hiertoe een contract wordt aangegaan. Voor fijnmazige inzameling in palletboxen is de vergoeding €100/ton. Hierbij gelden de voorwaarden dat inzamelmiddelen geheel gevuld zijn, de armaturen compleet en dat ook lampen gescheiden van de armaturen apart worden afgegeven voor verwerking. Stichting LightRec werkt in dit project nauw samen met Stichting OPEN en maakt de stimuleringsregeling mede mogelijk.
Stichting OPEN
De Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is namens alle producenten en importeurs van elektrische apparaten in Nederland, sinds 1 maart 2021 verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Haar doel is om de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te behalen. Veel bedrijven kennen de naam Wecycle; die blijft ook bestaan maar gaat op in Stichting OPEN.
Meer informatie?
Inhoudelijke vragen over de stimuleringsvergoeding kunnen gemaild worden naar: Coen.teeuw@stichting-open.org.
Voor logistieke vragen kunt u terecht bij de Afdeling Operations van Stichting OPEN 079-7600 600.