Op 15 januari jl. was de kick-off van de Week van de Circulaire Economie in de Fokker Terminal in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst werden vijf zogenaamde Transitieagenda’s overhandigd aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, drs. Stientje van Veldhoven. VERAS, aanwezig als vertegenwoordiger van de sloopbranche, is betrokken bij de Transitieagenda Bouw, dat een traject betreft in het kader van het Rijksbrede beleid voor de Circulaire Economie in 2050.
VERAS laat zichzelf ook niet onbetuigd in deze Week van de Circulaire Economie. Eén van de speerpunten van het beleid van VERAS is de hoogwaardige afzet van grondstoffen vanaf slooplocaties in de Circulaire Economie. In de achterliggende tijd is in samenwerking met de Commissie Milieu en Duurzaamheid binnen de vereniging, hard gewerkt aan het rapport “ Afzet van materialen vanaf slooplocaties in de circulaire economie ”. Speciaal in deze week publiceren we dit VERAS rapport!
In het rapport is zichtbaar gemaakt welke rol de sloopaannemers kunnen spelen in de Circulaire Economie. Veel aandacht gaat naar de bouw en de toekomst, terwijl er ook een bestaande gebouwenvoorraad is die opnieuw ingezet kan worden met een nieuwe bestemming of als grondstof. Hier speelt de sloopaannemer een cruciale rol. Het sloopbedrijf bepaalt immers in hoeverre grondstoffen hoogwaardig worden hergebruikt of dat deze worden gestort of zonder energieterugwinning verbrand hetgeen niet circulair is.
Naast een analyse van diverse lastig af te zetten grondstoffen vanaf slooplocaties is ook geduid welke acties nodig zijn in de komende tijd om door te pakken naar de Circulaire Economie. Belangrijk daarbij is ook de rol van opdrachtgevers van sloopprojecten: met een uitgekiend aanbestedingsbeleid kan de opdrachtgever een bijdrage leveren aan veiliger en duurzamere sloopprojecten. De sloopaannemer kan hier de opdrachtgever duurzaam en circulair ontzorgen.