Op donderdag 21 november heeft VERAS tijdens een online informatiebijeenkomst haar leden bijgepraat over de ontwikkelingen in de asbestdossiers en over de sloopregelgeving in de Omgevingswet.
Tijdens de bijeenkomst heeft Arjan Hol eerst de wijzigingen in de asbestcertificatieschema's kort toegelicht, zowel de wijzigingen die sinds 19 april 2024 van kracht zijn als de wijzigingen die per 1 januari 2025 in werking treden. Nieuwe schemawijzigingen worden niet eerder verwacht dan in 2026. Dat heeft alles te maken met de nieuwe Europese Asbestrichtlijn, die op 21 december 2025 in alle lidstaten en dus ook in de Nederlandse asbestregelgeving moet zijn geïmplementeerd.
Het ministerie van SZW heeft voor de implementatie van de Europese Asbestrichtlijn een klankbordgroep ingesteld. VERAS heeft samen met VVTB en VAVB een vertegenwoordiger in de klankbordgroep. Arjan Hol licht toe dat de gewijzigde Europese richtlijn ingrijpende wijzigingen voor de Nederlandse regelgeving tot gevolg zal hebben. Zo wordt asbestverwijdering vergunningplichtig en zal een landelijk bevoegde autoriteit deze vergunning verlenen. Als voorwaarde voor de vergunning geldt een Bewijs van naleving en dat medewerkers een erkende opleiding hebben gevolgd. Aan de hand van de Kamerbrief van de staatssecretaris van SZW d.d. 23-09-2024 is toegelicht hoe de vergunningplicht naar verwachting zal worden ingevuld.
Arjan Hol heeft de huidige 'denkrichtingen in Den Haag' en ook de inbreng van VERAS in de klankbordgroep toegelicht en toegezegd dat zodra zaken meer concreet worden VERAS opnieuw een informatiebijeenkomst hierover zal organiseren.
Tot slot is kort stilgestaan bij de ontwikkelingen in de sloopregelgeving in de Omgevingswet. Sinds 1 mei 2024 is een wijziging in DSO doorgevoerd, waardoor er aparte formulieren voor de informatieplicht risicomatrix en stikstofbeperkende maatregelen moeten worden aangeleverd. Voor de sloopaannemer betekent dit dat er daardoor meerdere reacties komen vanuit het bevoegd gezag. Dit maakt het niet overzichtelijker.
Aan het eind van de bijeenkomst zijn nog vragen gesteld over het mogelijk terugkomen van een stortbelasting voor asbesthoudend dakafval en over de afvoer van chroom-6 houdend schroot. De stand van zaken is toegelicht. De leden worden hier deze week nog over bericht.
Met de toezegging dat de presentatieslides gedeeld worden (u vindt deze bij dit bericht), bedankt Arjan Hol de leden voor hun aanwezigheid en inbreng en sluit hij de bijeenkomst.