Op 24 januari organiseerden VERAS en VVTB op verzoek van de provincie Gelderland een informatiebijeenkomst over asbestdaken en de Wet natuurbescherming (Wnb). De Wnb heeft tot doel het behoud en herstel van biodiversiteit, het beschermen van planten- en diersoorten. Bij asbestdaken zijn vaak beschermde diersoorten aanwezig. Hoe herkennen we deze diersoorten? Hoe zit het met de zorgplicht? Wanneer kan de preventiecheck worden ingezet? Het kwam allemaal aan bod tijdens deze interessante bijeenkomst.
Na een welkomstwoord van Arjan Hol namens VERAS en VVTB, startte de bijeenkomst met een korte presentatie van Lex Stax, Hoofd Programmabureau versnellingsaanpak asbestdakensanering. Er ligt nog zo’n 80 miljoen m2 aan asbestdaken in Nederland en daar willen we zo snel mogelijk vanaf. De asbestdaken zijn oud en verweren, waardoor asbestvezels in onze leefomgeving terechtkomen. Lex Stax lichtte toe welke activiteiten het Programmabureau, samen met de vele ambassadeurs, onderneemt om de aanpak van asbestdaken te stimuleren en te versnellen. De preventiecheck is daar een voorbeeld van.
Preventiecheck
De provincie Gelderland is erg actief op het gebied van de aanpak van asbestdaken in haar provincie en zet zich in om dit goed samen te laten gaan met de bescherming van diersoorten en biodiversiteit. Jeroen Bouw en Fokke Hofman, beiden werkzaam bij de provincie Gelderland, geven in hun presentatie aan dat dit in lijn is met de landelijke aanpak, waarin het ‘faciliteren van de samenloop van asbestdaken en Wnb’ als doel is gesteld.
Gelderland heeft samen met Overijssel een preventiecheck ontwikkeld, die ingezet kan worden bij eenvoudige daksaneringen. Meerdere DIA’s zijn inmiddels opgeleid om sporen van de meest voorkomende beschermde diersoorten te herkennen. Zij kunnen de preventiecheck opnemen in hun asbestinventarisatierapport. De preventiecheck geeft dan invulling aan de zorgplicht in de Wnb, waardoor een ecologisch onderzoek niet nodig is. In de preventiechecklist staan ook een aantal standaard voorwaarden waaraan de saneerder moet voldoen. Het toezicht op naleving van de Wnb heeft Gelderland uitbesteed aan de omgevingsdiensten.
Jeroen Bouw geeft aan dat Gelderland, samen met de provincie Overijssel in overleg is met de andere provincies om de preventiecheck ook daar toe te passen en heeft goede hoop dat meer provincies zich aansluiten, zodat het een brede aanpak wordt.
Soortenherkenning
Na een korte pauze geeft ecoloog Edwin Witter van Econsultancy een interessante presentatie over de beschermde diersoorten die je kunt aantreffen bij asbestdaken. Dit geeft de deelnemers ook een inkijkje in wat de DIA’s zoal geleerd hebben in hun cursus om de preventiecheck te mogen toepassen. De DIA’s kunnen de aanwezigheid van vogels en marters herkennen aan de hand van sporen en kunnen de geschiktheid voor vleermuizen beoordelen. Ze herkennen verschillende soorten nesten en weten waar je deze kunt aantreffen, herkennen constructies waar eventueel verborgen nesten zich kunnen bevinden en zijn ook alert op bijvoorbeeld uitwerpselen, veren en braakballen.
Bij eenvoudige saneringen, waarbij alleen de dakplaten worden vervangen, kan de DIA de preventiecheck uitvoeren. Bij complexe situaties, zoals bijvoorbeeld sloop, blijft een ecologisch onderzoek noodzakelijk.
Presentaties terugzien en meer informatie
Arjan Hol bedankt de gastsprekers voor hun interessante en verhelderende presentaties. Dat het onderwerp belangrijk is en leeft onder de asbestsaneerders, blijkt wel uit de vele vragen die gesteld zijn tijdens en ook na de bijeenkomst. Bij dit bericht vindt u de presentaties, zodat u deze nog eens kunt terugzien. Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met het secretariaat.
Meer informatie over de Gelderse aanpak en de preventiecheck vindt u ook op: https://www.gelderland.nl/themas/duurzaamheid/energietransitie/asbestdaken