Handelswijze van TNO rondom rapport proportionaliteit asbestbeleid onbegrijpelijk en onverantwoord
Het rapport ‘Gezondheidsrisico’s in verschillende asbestblootstellingssituaties en de kosten van bijbehorend beschermingsbeleid’ heeft grote invloed op het maatschappelijke debat, de percepties over de risico’s van asbest en de borging van veilig en gezond werken. Asbestverwijderingsbedrijven merken dit dagelijks. Opdrachtgevers denken dat “ze straks zelf het asbest mogen weghalen” en onze werknemers zijn moeilijker te motiveren om veiligheidsmaatregelen te nemen. TNO onderschrijft onze kritiek op wezenlijke punten en geeft aan dat het rapport tot misinterpretaties heeft geleid. Desondanks weigert TNO om het rapport te rectificeren. VERAS en VVTB vinden dat onbegrijpelijk en onverantwoord!
Op onze vragen aan TNO over de onafhankelijkheid van het onderzoek is geen bevredigend antwoord gekomen. De staatssecretaris van SZW heeft aangegeven afspraken te gaan maken met TNO om de onafhankelijkheid van TNO te borgen en dubbele petten te voorkomen. Wij roepen de staatssecretaris op om dit snel op te pakken. Wij zullen TNO de komende tijd kritisch volgen in de projecten die zij voor overheid en marktpartijen op het gebied van asbest uitvoert.
TNO stelt dat de “risicoberekeningen en de conclusies gebaseerd zijn op een beperkte dataset” en dat in het onderzoek indicatieve blootstellingen zijn gebruikt die “geen volledig beeld geven van de daadwerkelijke blootstellingsrisico’s”. TNO geeft aan dat het rapport hierdoor tot misinterpretaties heeft geleid. Het rapport is gebaseerd op onzekere aannames over blootstellingsscenario’s. Er wordt geen rekening gehouden met aspecten die in de praktijk bepalend zijn voor de mate van blootstelling. Zo is bijvoorbeeld niet gekeken naar het effect van gedrag en cultuur op de werkvloer en de borging van veilig en gezond werken. Overigens is het rapport in strijd met het arbobeleid, zoals ook is aangegeven door de staatssecretaris van SZW.
TNO heeft het rapport intern laten reviewen, maar alleen op de bijdragen die TNO geleverd heeft. De Raad van Bestuur van TNO stelt: “die bijdragen kunnen de wetenschappelijke toets der kritiek doorstaan”. TNO wekt daarmee de indruk dat andere delen van het rapport niet juist zijn. TNO verzuimt het rapport door onafhankelijke deskundigen te laten reviewen en neemt kritiek van andere wetenschappers niet serieus.
De Raad van Bestuur van TNO ziet “geen reden op grond waarvan TNO verplicht zou zijn tot enige rectificatie”. Wij vinden deze formele reactie onbegrijpelijk en onverantwoord. Deze beslissing verzwakt de positie van TNO als wetenschappelijk en onafhankelijk adviseur van de overheid op het gebied van veilig en gezond werken.
Documenten