Zoals eerder is bericht is VERAS gevraagd om deel te nemen aan een proces dat moet leiden tot een Nationaal Betonakkoord. Dit is sinds enkele maanden een landelijk initiatief, opgestart onder leiding van MVO Nederland. Het doel hiervan is om beton en betonproducten verder te verduurzamen en in overeenstemming te brengen met de principes van de circulaire economie, meer dan tot nog toe het geval is.
Het Nationaal Betonakkoord is in ontwikkeling en naar verwachting zal er in de eerste helft van 2017 een akkoord worden gesloten tussen de betrokken stakeholders, zoals betonbranche, recyclers en sloopaannemers. Maar ook met: de opdrachtgevers, bouwaannemers, adviseurs, architecten en overheidspartijen. Concreet worden streefcijfers gehanteerd zoals 50% hergebruik van betonpuin als grindvervanger in betonproducten in 2020 en 100% in 2030. Ook wordt gedacht aan het reduceren van 1 miljoen ton CO2 als gevolg van efficiënter processen in de betonindustrie.
VERAS is gevraagd om namens de sloopbranche deel te nemen aan dit proces. De Commissie
Milieu & Duurzaamheid heeft het voortouw. De leden van de Commissie zien kansen en perspectief voor de sloopbranche. Niet alleen als milieukundig sloper maar zeker ook als grondstoffenleverancier.
Het is aan ons om aan te geven op welke wijze betonpuin goed te slopen is en apart te houden.
De vragen waarover we ons nu buigen zijn: wat is nodig om betonpuin goed te scheiden van de rest van het slooppuin, wat kost dat en welke partners horen daarbij?
Op verzoek van de Commissie Milieu & Duurzaamheid hebben alle leden een ledenenquête kunnen invullen. De resultaten worden momenteel verwerkt en zullen gepresenteerd worden tijdens de ledenvergadering op 16 november.