Op 9 april 2025 organiseerde VERAS de Ledenvergadering en Informatiebijeenkomst in De Gelderlandfabriek in Culemborg, met circulair slopen en hoogwaardig hergebruik als thema.
Na een korte introductie door VERAS-voorzitter Kees de Groot gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de actuele stand van zaken van de projecten Aanpak Circulair slopen en hoogwaardig hergebruik. Na afloop van de verschillende deelsessies werd een plenaire terugkoppeling gegeven.
Gunningstool en BBW
De Gunningstool werd gepresenteerd in een Workshop. Op het idee werd met instemming gereageerd. In het ontwerp van de Gunningstool wordt hoogwaardig hergebruik gewaardeerd op basis van de MKI van de vrijkomende materialen. Vanuit de zaal werd gesuggereerd om ook CO2 als indicator van vrijkomende materialen mee te nemen.
Naast de Gunningstool en Best Beschikbare Werkwijzen zijn er ook initiatieven zoals Het Nieuwe Normaal. Vanuit de zaal werd gesuggereerd om afstemming te zoeken in deze instrumenten.
Door de aanwezigen werd ook het idee geopperd om Circulair Slopen verplicht te stellen, onder de voorwaarden dat er wel afzet is voor de afzonderlijk vrijkomende stromen, dat opdrachtgevers ook circulair aanbesteden en dat er gehandhaafd wordt.
In de plenaire terugkoppeling gaf de vertegenwoordiger van het Ministerie aan dat het voor het verplicht stellen van Circulair Slopen nog te vroeg is. Zij gaf aan dat de Verificatieregeling Circulair Sloopproject al duidelijk zijn sporen heeft verdiend en dat BBW en de Gunningstool daarop een goede aanvullingen zijn. Zij nodigde de branche uit om met die instrumenten aan de slag te gaan.
Monitoring en standaardisering
In de Grote Zaal zijn inleidingen gegeven door Erik van Emst namens Derbigum / SGS die een verkenning hebben gedaan naar 3 systemen die van toepassing kunnen zijn binnen de sloopmarkt: Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), Best Beschikbaar Werkwijze Sloop (BBW) en de Circulaire Ketenplannen (CKP). Dick van Veelen namens Meijs Ingenieurs heeft Het Nieuwe Normaal Sloop (HNN) toegelicht en tenslotte Peter Kreukniet namens de Stichting Insert heeft de ontwikkeling naar een Nationaal Platform Herbruikbare Bouwmaterialen geduid. De aanwezigen in de zaal waren vooral vertegenwoordigers van sloopbedrijven maar ook de opdrachtgevers en anderen zoals leden van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en Rijkswaterstaat, ontbraken gelukkig niet. De introducties op deze projecten was aanleiding voor de aanwezigen in de zaal om de projectleiders goed te bevragen over vooral het vervolg. Veel perspectief wordt gezien voor HNN, BBW en het Nationaal Platform. Bij HNN is belangrijk dat de taal eenduidig is, wat verstaat iedereen onder circulair slopen? Gewezen is op een lobby naar het verplicht stellen van circulair slopen bij en door opdrachtgevers. Opgemerkt wordt dat dit echt succesvol kan zijn als er ook recycling en hergebruik van de producten en materialen worden geborgd. Conclusie: de vraag naar sloopmaterialen was een terugkerend thema bij de aanwezigen. Verder is er behoefte aan duidelijkheid van de verschillende instrumenten: HNN, de BRL SVMS-007, BBW en de gunningstool. Wat is de onderlinge samenhang? Verder zijn er mooie contacten gelegd: het Nationale Platform heeft veel nieuwe vrienden gemaakt met aanwezigen in de zaal. Het filmpje dat Peter Kreukniet presenteerde over de praktijk en de meerwaarde van een centrale sloopmarktplaats bij het sloopbedrijf Gebroeders Snellen, was zeer verhelderend en een mooie illustratie hoe het zou kunnen gaan binnen de branche. Dit was een mooi praktisch voorbeeld van hoe dit project efficiëntie bewerkstelligt in het stroomlijnen van het aanbod: geen handel maar een etalage, aldus Peter.
EDA Awards
And the winner is... Yifei Yu, met die woorden maakte juryvoorzitter Jacqueline Cramer de winnaar bekend van de Nederlandse voorverkiezing van de EDA Awards.
Verificatieverklaring Circulair slopen
Gisteren reikte Monica Wichgers (wethouder in Culemborg) namens SVMS certificaten Verificatieverklaring circulair slopen uit aan Groenen Groep, Knijnenburg-Zwirs, Focus B.V. en de Adex Groep. De verificatieregeling biedt opdrachtgevers een extra borging dat aan hun circulaire projecteisen wordt voldaan. Het heeft ook voordelen voor de gecertificeerde sloopaannemer. De circa 160 gecertificeerde sloopaannemers kunnen gebruik maken van de Verificatieregeling en hebben daardoor een extra streepje voor bij de gunning.
Tijdens de uitreiking nodigde wethouder Wichgers de aanwezige sloopaannemers op om mee te denken over de wijze waarop de gemeente Culemborg bestaande gebouwen in verband met toekomstige bouwprojecten op een circulaire wijze kan slopen. Deze handschoen zal ongetwijfeld opgepakt worden.
Na afloop werd e bijeenkomst afgesloten met een gezellige netwerkborrel, waar veel nieuwe contacten werden gelegd.