Op vrijdag 15 maart organiseerde VERAS in het AFAS Theater in Leusden het VERAS Circulair Slopen Event. Vele leden, donateurs, partners en andere betrokkenen bij de sloopbranche werden in de Rembrandt van Rijn zaal getrakteerd op een interessant, gevarieerd en zeker ook feestelijk programma rondom het centrale thema Circulair slopen en hergebruik.
VERAS voorzitter Kees de Groot, tevens dagvoorzitter, gaf in zijn welkomstwoord aan blij te zijn dat in de Week van de Circulaire Economie zoveel mensen aanwezig zijn en interesse hebben in ons event: 'VERAS zet zich al jaren in om circulair slopen en hergebruik op de kaart te zetten en dat begint zijn vruchten af te werpen. De ontwikkelingen in de sloopbranche volgen elkaar snel op en de rol van de sloopaannemer in de transitie naar een circulaire bouweconomie wordt steeds meer herkend en erkend. Als VERAS zijn we daar uiteraard heel blij mee en het geeft ons veel energie om door te gaan op de ingeslagen weg!'
Aanpak circulair slopen en hoogwaardig hergebruik
Voor het eerste deel van het programma was namens het ministerie van BZK mevrouw Tineke Beuker aanwezig om de 'Aanpak circulair slopen en hoogwaardig hergebruik' toe te lichten. Eind 2023 heeft Tineke Beuker met diverse betrokken partijen uit de bouw- en sloopsector, waaronder VERAS, gekeken welke activiteiten circulair slopen kunnen bevorderen en ondersteunen. Dit heeft geresulteerd in negen verschillende deelprojecten. Daarnaast wordt vanuit de aanpak ook aansluiting gezocht bij bestaande trajecten, zoals bijvoorbeeld het convenant Circulair slopen in Noord-Holland. Aan het eind van 2024 dient een meerjarige roadmap voor circulair slopen en hergebruik klaar te zijn, zodat de activiteiten op dit gebied ook voor de lange termijn geborgd zijn. Tineke Beuker benadrukte in haar presentatie dat het belangrijk is dat iedereen meewerkt en meehelpt. We moeten het samen doen!
Vervolgens zijn acht van de negen deelprojecten gepitcht door de partners. Een mooie manier om in vogelvlucht een idee te krijgen van de verschillende projecten. Namens VERAS heeft Edwin Zoontjes de bijdrage van VERAS aan de aanpak toegelicht. VERAS organiseert de projectenorganisatie, faciliteert de communicatie en werkt samen met partner Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf aan de ontwikkeling en uitrol van het Kennisprogramma circulair slopen en hergebruik.
Alle presentaties zijn bij dit bericht gevoegd, dus u kunt ze op uw gemak nog eens doorkijken. Op de website www.allesovercirculairslopen.nl, welke door VERAS is omgebouwd tot communicatieplatform voor de Aanpak circulair slopen en hoogwaardig hergebruik', houden de projectpartners u op de hoogte over hun deelprojecten. Via deze website kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief.
Verificatieregeling circulair sloopproject
Na een korte pauze was het woord aan Kees van Dongen, bestuursvoorzitter van de Stichting Veilig en Milieukundig Slopen. Hij vertelde over het succes van het sloopcertificaat, de BRL SVMS-007, dat al jaren een stabiel aantal van rond de 160 certificaathouders kent. Dit is ongeveer 90% van de professionele sloopaannemers. Ook de Verificatieregeling circulair sloopproject is erg succesvol. Deze projectverificatie is sinds 2020 de uitdagende en waardevolle aanvulling op de BRL SVMS-007 op het gebied van circulariteit. Er zijn inmiddels 57 projecten aangemeld, waarvan er al 36 zijn geverifieerd.
Erik Hoven, secretaris van het CCvD Slopen, geeft vervolgens een korte toelichting over de Verificatieregeling circulair sloopproject. Deze regeling stelt op (sloop) projectniveau eisen aan de inventarisatie, de uitvoering en de verantwoording. De certificatie-instelling voert een onafhankelijke projectverificatie uit. Als wordt voldaan aan de eisen, verstrekt de certificatie-instelling een Verificatieverklaring circulair
sloopproject.
Namens Normec was Stijn van Nistelrooij aanwezig om vier sloopaannemers in het zonnetje te zetten, waarvan onlangs een sloopproject is geverifieerd: Struijk, GP Groot (2 Verklaringen), Gebroeders Snellen en Hooijer Renkum. Hij reikte hen de Verklaring circulair sloopproject uit.
Bekendmaking Nederlandse winnaar EDA Award
Hoe help jij de sloopbranche in de transitie naar een circulaire economie?' Dat was de vraag van VERAS aan studenten en jonge talenten op WO, HBO en MBO niveau in Nederland. VERAS heeft als lid van de EDA, de Europese koepelorganisatie voor de sloopbranche, de Europese prijsvraag voor de EDA Circular Economy in Construction Awards op deze wijze uitgezet in Nederland. Tot 1 december 2023 konden de inzendingen worden ingestuurd.
Een deskundige jury heeft alle inzendingen beoordeeld op zes criteria, waarvan er twee het zwaarst wogen, namelijk de impact op circulariteit en de praktische toepasbaarheid. Juryvoorzitter Jacqueline Cramer, kon vanwege verplichtingen in het buitenland helaas niet aanwezig zijn. Zij heeft in een videoboodschap eerst het jurycommentaar gedeeld en vervolgens bekendgemaakt dat Thijs Noordhoek de Nederlandse winnaar is van de EDA Circular Economy in Construction Award!
VERAS heeft de winnaar Thijs Noordhoek en ook de twee runners up Felicia Snip en Gaby Foekens beloond met een mooie geldprijs. Thijs mag bovendien als Nederlandse winnaar, samen met andere landenwinnaars, zijn inzending pitchen voor afgevaardigden van de Europese sloopbranche tijdens de EDA Conventie in Belgrado op 13,14 en 15 juni. In Belgrado wordt dan de Europese winnaar van de EDA Circular Economy in Construction Award 2024 bekendgemaakt.
Tijdens een borrel in de mooie glazen koepel van het theater werd nog gezellig nagepraat over alles wat tijdens het event de revue was gepasseerd. VERAS kijkt terug op een zeer geslaagd event en bedankt alle sprekers voor hun bijdrage en alle aanwezigen voor hun komst!