Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Politieke partijen zijn druk bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma's. VERAS helpt graag een handje en heeft de programmacommissies 'De 10 belangrijke circulaire punten van VERAS' aangedragen.
De 10 circulaire punten van VERAS
Uitgangspunt voor VERAS is het verder brengen van de circulaire (bouw)economie en huidige drempels in beleid en mind-set bij opdrachtgevers en producenten weg te nemen:
- Verplicht 30% hergebruikt materiaal in de bouw, te bereiken in het jaar 2026. Zo ontstaat een grotere markt van bouwgrondstoffen en liggen secundaire materialen korter in opslag.
- Verbied bouw met giftige materialen (denk aan materialen als PUR, PIR, kitten, lijmen en tempex broodjes). Hiermee bouw je niet alleen een gezondere leefomgeving, maar vergroot je de hoeveelheid beschikbaar materiaal na recycling en hergebruik.
- Maak producenten van nieuwe bouwmaterialen verantwoordelijk voor de afdanking ervan. Concreet betekent dit sloop & demontage opnemen in de UPV Bouwmaterialen om een betrouwbare en herkenbare norm te zetten.
- Een verplichte uitgebreide materialeninventarisatie en vermelding van de bestemming van het gesloopte materiaal in de sloopmelding. Dit bevordert bewust slopen en nadenken over hergebruik bij alle betrokkenen in de bouwketen.
- Maak de informatie uit de materialeninventarisatie in een zo vroeg mogelijk stadium bekend zodat de architect het te oogsten materiaal kan opnemen in het nieuwe ontwerp en materiaal feitelijk op voorhand al is herbestemd. Hiermee worden onnodige lange opslag, storten en verbranden voorkomen. Maak hierbij gebruik van de landelijke sloopcertificatieregeling BRL SVMS-007 .
- Geef korting aan de aannemers op EMVI in aanbestedingen bij gebruik van ten minste 20% hergebruikt materiaal. Dit creëert een gelijk speelveld tussen traditionele en circulaire bouw.
- Ondersteun uitbreiding van bestaande logistieke netwerken van sloopaannemers en demontagebedrijven. Vraag en aanbod in de markt gaan elkaar zo beter vinden. Dit verlaagt kosten.
- Verbouw het Bouwbesluit tot een wettelijke bepaling waar ruimte is voor circulair slopen en -bouwen. Zo bouwen we aan de regels van de toekomst. Het huidige Bouwbesluit 2012 is daar nooit voor bedoeld geweest en verdient een grondige herziening.
- Creëer in opdrachtgeverschap tijd en ruimte voor een circulair sloopplan. Die voorbereidingstijd is nodig om materialen te vinden en her te gebruiken. De sloopaannemer dient altijd vanaf het beginstadium deel te nemen aan het bouwteam.
- Maak financiële middelen vrij voor circulariteit. Momenteel gaan miljarden naar de energietransitie en slechts enkele miljoenen naar de Circulaire Economie. Daar dient meer evenwicht in te komen. Een groter totaalbudget is niet nodig, wel een verschuiving naar circulariteit. Gebruik deze middelen bijvoorbeeld om een logistiek model voor vraag en aanbod van circulaire materialen te creëren en opdrachtgevers / aannemers in staat te stellen meer bouwgrondstoffen circulair in te zetten.
De politieke partijen zijn nu aan zet. We wensen ze veel wijsheid toe en hopen uiteraard onze punten terug te zien in de verschillende verkiezingsprogramma's!