Op 23 december 2022 heeft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, een interessante brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin een Beleidsagenda normeren en stimuleren circulair bouwen. De focus ligt op nieuwbouw, maar er is ook aandacht voor onze sloopsector als het gaat om het bepalen van energie- en milieuprestaties. VERAS is naar aanleiding van deze brief uitgenodigd om zitting te nemen in de klankbordgroep die vier onderzoeken begeleidt.
De kernpunten van deze brief aan de Tweede Kamer zijn:
- Circulair bouwen is samen met energie- en klimaatbeleid onderdeel van integraal beleid verduurzaming van gebouwde omgeving.
- Als beleidskader voor de verdere uitwerking van de in de brief beschreven beleidsagenda, zijn de volgende punten van belang (die ook in de brief worden toegelicht):
- BZK wil graag hoge ambities en het pad ernaartoe vastleggen als duidelijk perspectief voor belanghebbende partijen;
- De relatie tussen de energie- en milieuprestatie;
- De relatie tussen de milieuprestatie en de overige eisen in de bouwregelgeving, zoals constructieve en brandveiligheid en de gevoeligheid van maatregelen voor bijvoorbeeld knaagdieren;
- Standaardisatie in de bouw en de uniformering van de technische bouwvoorschriften.
De beleidsvoornemens zijn in drie hoofdpunten uitgewerkt:
- Aanscherpen en verbreden van de milieuprestatie-eis voor nieuwe gebouwen en verbreding van de eis naar verbouw;
- Introduceren van normering van het GWP (Global Warming Potential) van het materiaalgebruik in gebouwen: in de brief wordt dit nog aangeduid met de term ‘normering voor CO2-emissie’. Een
punt van uitwerking is of de uitwerking wordt beperkt tot CO2-emissie of dat breder wordt gekeken naar het GWP, zoals dat ook is opgenomen als milieu-impactcategorie in de Bepalingsmethode voor de berekening van de milieuprestatie. - Stimuleren van bouwen met biobased grondstoffen. De onderzoeken waarvoor deze klankbordgroep is opgeroepen, richten zich op milieuprestatie-eis en GWP.
De milieubelasting van de toegepaste bouwmaterialen en -producten wordt berekend over de gehele levenscyclus van winning tot en met de sloopfase met inbegrip van eventuele recycling en hergebruik. De database van de Stichting NMD is hierbij van belang. Bevestigd wordt dat de milieuprestatie kan worden verbeterd door met name het recyclen of hergebruiken van bouwmaterialen.
Ook bij het CO2 instrument (de hiervoor genoemde GWP) wordt overwogen in hoeverre de gehele levenscyclus van een gebouw / bouwmaterialen met inbegrip van recycling en hergebruik na sloop wordt meegenomen.
Naar aanleiding van deze brief is VERAS uitgenodigd om zitting te nemen in een klankbordgroep ter begeleiding van de vier onderzoeken die worden opgestart in dit voorjaar. De Commissie Milieu & Duurzaamheid wordt gevraagd om ‘mee te kijken’ met de voortgang en resultaten.