De gedragscode Verantwoord Opdrachtgevers- en Opdrachtnemerschap bij slopen en asbest verwijderen (kortweg de Sloopcode) is in 2022/2023 geëvalueerd en verrijkt met het thema circulariteit. De nieuwe versie is nu beschikbaar.
In 2014 verscheen de eerste versie van de Sloopcode. In die tijd waren er de nodige misverstanden tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers ontstaan, die partijen graag wilden oplossen door het gezamenlijk opstellen van de Sloopcode. Deze code beschrijft wat professionele opdrachtgevers, opdrachtnemers en andere betrokken partijen van elkaar mogen verwachten bij de aanbesteding en uitvoering van een sloopproject.
Het werkt, want de verhoudingen tussen opdrachtgevers en sloopaannemers zijn sindsdien sterk verbeterd. In de loop van de jaren ontstond de wens om de Sloopcode te actualiseren, met name op het gebied van circulariteit. In de nieuwe versie (2023) van de Sloopcode is circulariteit dan ook nadrukkelijk toegevoegd. Rijksbeleid is erop gericht dat Nederland in 2050 circulair is. De sloopbranche voelt de verantwoordelijkheid en zet zich volop in voor de transitie naar een volledig circulaire bouweconomie. De vernieuwde Sloopcode kan behulpzaam zijn bij het bevorderen van circulariteit in de aanbesteding en uitvoering van sloopprojecten.