Na een jaar hard werken is de Leidraad Toekomstig Hergebruik van het Platform CB’23 beschikbaar per 1 juli jl. De aanleiding is dat veel formele en technische regels rondom de herinzet van materialen afkomstig van bestaande bouw (sloop) en toekomstige bouw niet duidelijk genoeg is. Deze onduidelijkheid leidt er toe dat er nog altijd te weinig materialen een tweede leven krijgen. Het doel is dat in beeld te krijgen en acties te formuleren om stappen te maken. Klik hier voor een informatiefilmpje.
Een drietal werkgroepen is aan de slag gegaan onder leiding van een actieteam om deze Leidraad op te stellen. Diverse leden uit de VERAS achterban zijn intensief betrokken geweest en dat heeft gezorgd tot een forse inbreng vanuit de slooppraktijk en perspectief.
De probleemstelling is dat de huidige wet- en regelgeving nog niet specifiek op hergebruik is afgestemd. Dit geeft veel onduidelijkheid. En dat niet alleen. Het komt nogal eens voor dat wet- en regelgeving hergebruik van producten in de weg staat of simpelweg ontbreekt, zoals op het gebied van sloop, (rest)waardebepaling, ontwerpeisen en productcertificering. Dit maakt het erg kostbaar om bijvoorbeeld de (rest)waarde van te hergebruiken producten vast te stellen en aan te tonen dat ze aan de nieuwbouw-/verbouweisen voldoen. Ook is het lastig om garanties of verzekeringen op hergebruikte producten af te geven. Het huidige stelsel van regelgeving stimuleert ook niet om bouwwerken en bouwproducten toe te rusten voor toekomstig hergebruik en hoogwaardige recycling.
Dit maakt hergebruik en hoogwaardige recycling vanuit economisch oogpunt minder aantrekkelijk dan traditioneel, lees nieuw materiaalgebruik. Deze leidraad heeft als titel ‘Toekomstig hergebruik faciliteren’ gekregen, met als doel handvatten aan te reiken voor het verder ontwikkelen van circulaire regelgeving. Om deze reden wijkt deze leidraad af van de eerder door CB’23 opgestelde leidraden. Het actieteam heeft de aandacht gericht op het inzichtelijk maken van de belemmeringen die op grote schaal het hergebruik van producten in de weg staan en aanbevelingen geformuleerd om de technische wet- en regelgeving aan te passen of aan te vullen en kansen voor de toekomst te benutten. Dit hebben we gedaan voor bestaande bouw, nieuwbouw en voor producten.
Door de aandacht voor de wet- en regelgeving is ook de primaire doelgroep voor deze leidraad duidelijk. Dat zijn beleidsmakers op de ministeries BZK en I&W, RWS, NEN en diverse organisaties die afspraken en bepalingsmethoden opstellen, zoals stichting Nationale Milieudatabase (NMD), CROW en brancheorganisaties en certificerende instellingen. Dit alles heeft geresulteerd in aanbevelingen en aanwijzingen hoe publieke en private bouwtechnische regelgeving verder kan worden ontwikkeld.
Maar laten we vooral niet wachten met producten te hergebruiken en bouwwerken en producten toekomstbestendig te maken. Want er is al veel mogelijk. Deze leidraad geeft ook hiervoor voorbeelden en inspiratie.