Op 7 april zijn vijf architecten en zes sloopaannemers bijeengeweest op locatie van de te remonteren Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam. Het doel was bij elkaar te verkennen wat er nodig is om circulair bouwen verder aan te jagen vanuit de eigen ervaringen.
Op een passende locatie (in de bouwkeet) ging de bijeenkomst van start met een toelichting op het project Tijdelijke Rechtbank door Menno Rubbens (Cepezed) en Arend van de Beek (Lagemaat). Mooi is hier al te zien hoe het in de praktijk gaat: de sloopaannemer en de architect hebben elkaar nodig om projecten te winnen en uit te voeren. Uiteraard is dit wel een bijzonder project, maar het is wel een begin van hoe het zou kunnen gaan op veel grotere schaal.
De volgende thema’s zijn vervolgens besproken:
- Refuse, Reduce, Reuse: Hoe krijgen we de bouw hoger op de R-ladder (Refuse, Reduce, Reuse);
- Vraag & aanbod: Afstemmen vraag en aanbod in tijd, kwaliteit en geld;
- Logistiek materialen: Vindplaatsen van sloopmaterialen & opslag van materialen, materialenhubs;
- Interpretaties van circulariteit: Wat circulair is voor een architect is niet altijd circulair voor andere bouwpartijen (van design for disassembly naar design for reassembly; verschil tussen circulair en recycling;
- Consortiumvorming: Consortiumvorming van architecten en derde partijen voor tenders (closing the loop);
- Losmaakbaarheid: Mate waarin objecten demonteerbaar zijn op alle schaalniveaus binnen werken en gebouwen.
Niet alle thema's zijn helemaal uitgediept. Die bewaren we voor een volgende keer met hopelijk ook weer andere deelnemers. Na een interessante en levendige gedachtewisseling zijn de 'to do’s' op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan het publiceren van succesverhalen om met name de opdrachtgevers te overtuigen, weten waar de sloopmaterialen voorhanden zijn, vooral ook tonen waar het fout gaat en waar de uitdagingen dan zitten en voeg een demontagehandleiding toe bij producten en materialen die toegepast worden in gebouwen.
De middag eindigde met een borrel en de toezeggingen dat we dit vaker gaan doen middels deelname aan elkaars ledenbijeenkomsten in het najaar. Voor circulair slopen is het belangrijk dat we de groep architecten en sloopaannemers groter maken zodat ook andere partners in de keten hiervan gaan meeprofiteren en weten wat ze aan de sloopaannemer en de ontwerpen hebben in de circulaire bouweconomie.