Op woensdagmiddag 13 april stond de Voorjaarsledenvergadering en een informatiebijeenkomst van VERAS op het programma. Vele leden en donateurs kwamen naar Van der Valk in Zaltbommel om bijgepraat te worden over de activiteiten van VERAS en om meer te weten te komen over de transitie naar emissieloos werkmaterieel en het onlangs ondertekende Bouwakkoord Staal. Het werd een interessante, informatieve en inspirerende middag!
Ledenvergadering
Om 15.30 uur opende voorzitter Kees de Groot de ledenvergadering. Naast de formele verenigingszaken zijn de ontwikkelingen en activiteiten binnen de verschillende commissies van VERAS en binnen de brancheinitiatieven voor de CO2 prestatieladder en de Veiligheidsladder toegelicht. Op 17 september organiseert VERAS de derde editie van Demolition Day, de tweejaarlijkse open dag van de sloop en asbestverwijdering. Op dit moment zijn er 14 deelnemende lidbedrijven, die 16 locaties openstellen, en drie sponsoren. De voorzitter roept leden en donateurs op om ook mee te doen aan dit belangrijke evenement voor onze branche.
De Omgevingswet komt er naar verwachting nu echt aan per januari 2023. Daarom heeft Arjan Hol de belangrijkste gevolgen voor de sloop en asbestverwijdering tijdens de vergadering kort aangestipt. Waar de sloopregelgeving nu staat in drie besluiten - Bouwbesluit 2012, Asbestverwijderingsbesluit 2005 en Besluit mobiel breken - staat het straks in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Nieuw is onder meer het stikstofvoorschrift (toepassen BBT in het kader van de ‘bouwvrijstelling’), de risicomatrix en de veiligheidscoördinator. VERAS zal online informatiebijeenkomsten organiseren voor haar leden om dieper in te gaan op de Omgevingswet en de gevolgen voor de sloop en asbestverwijdering.
Informatiebijeenkomst
Na een korte pauze was het tijd voor de ledenbijeenkomst, waarin twee onderwerpen centraal stonden: de transitie naar emissieloos werkmaterieel voor de bouw en het Bouwakkoord Staal.
Via een videoverbinding vertelde Reinhard den Toom, projectleider bij het ministerie van IenW, over het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) en de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). De SSEB richt zich op aanschaf, retrofit en innovatie van zero emissie (ZE) materieel. In 2030 dient het meeste materieel elektrisch te zijn en dat vraagt om de nodige inspanningen en investeringen in de branche. Vanaf 9 mei 2022 is de SSEB geopend voor aanvragen. In de bijgevoegde presentatiesheets vindt u handige links en ook de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor subsidie.
Vervolgens nam Gerard van der Veer, hoofd materieelbeheer bij GMB en betrokken bij het ENI (Emissieloos Netwerk Infra) het stokje over. Hij nam ons mee in een inspirerend betoog over de stand van zaken in de transitie naar emissieloos werkmaterieel in de praktijk van alledag. Het ENI heeft als doel om kennis en ervaring op te doen in de overstap naar emissieloos materieel en dit te delen, zodat we van elkaar kunnen leren. Van der Veer vertelde uitgebreid over zijn ervaringen in de praktijk. Wat is er mogelijk en waar zitten de uitdagingen? Als je het dieselverbruik van materieel naar 0 wilt reduceren, welke energiemix heb je dan nodig? Waar loop je in de praktijk tegenaan?
Bekijk de bijgevoegde presentatie van Gerard van der Veer.
Daarna was het tijd voor Frank Maatje, directeur van de Stichting Bouwen met Staal. Op 10 maart is het Bouwakkoord Staal ondertekend. Frank Maatje vertelde over de totstandkoming van dit akkoord, de ambities en de geplande acties. De staalbouwsector moet in 2030 de duurzaamheid van haar activiteiten significant hebben verbeterd. Dit betekent onder meer een sterke reductie van de CO2 uitstoot, inzetten op zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van staal, meer staalschroot in Nederland recyclen in plaats van exporteren, vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, en meer. Voor de sloopsector is met name het hoogwaardig hergebruik en het samenbrengen van vraag en aanbod interessant. Leden worden opgeroepen het Bouwakkoord Staal ook te ondertekenen. Dit kan via de website.
Bekijk de presentatie van Frank Maatje.
Tot slot kwam Nathalie van de Poel van donateur PMC nog even aan het woord. Onlangs zijn meerdere leden en donateurs op werkbezoek geweest bij PMC in Farmsum. PMC verwerkt staal dat vervuild is met ZZS (zoals asbest, chroom-6, kwik, etc) tot nieuw te gebruiken staal. Sloopaannemers kunnen het vervuilde staal nu zelf in eigen containers aanleveren (ging eerder alleen via Renewi). Het acceptatietarief wordt nu afgestemd op de geldende staalprijs en is afhankelijk van het soort vervuiling. Voor sloopaannemers is het daardoor nu interessanter om vervuild schroot aan te bieden aan PMC.
Na al deze interessante en inspirerende presentaties was er genoeg om over na te praten tijdens een hapje en een drankje.
De presentaties vindt u bijgevoegd. Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met het secretariaat.