Snel en makkelijk gebaren leren voor een veiligere bouw- of projectlocatie
Om te voorkomen dat de bouw- of projectlocatie nog jaren in de top 3 staat van de
meest onveilige werkplekken, is Bouwspraak in het leven geroepen. Bouwspraak bestaat uit 27 simpele hand- en armgebaren die werknemers kunnen gebruiken om te communiceren. Het Bouwspraak Bijspijkerspel moet ervoor zorgen dat bouwplaatsmedewerkers de gebaren goed leren kennen en onthouden.
Waarom Bouwspraak leren?
Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Een vrachtwagenchauffeur die achteruit rijdt terwijl iemand achter de vrachtwagen aan het werk is of een steiger die fout gemonteerd is. Omgevingslawaai, verschillende nationaliteiten en veel werkzaamheden tegelijkertijd zorgen ervoor dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Als laatste redmiddel is Bouwspraak te gebruiken om iemand te waarschuwen. Met simpele en herkenbare hand- en armgebaren kan iedereen op de bouw- of projectlocatie met elkaar communiceren.
Wat is het voor spel?
Het Bouwspraak Bijspijkerspel is een spel waarbij de speler in een zo snel mogelijke tijd, zo veel mogelijk antwoorden goed moet beantwoorden. De snelste met de meeste vragen goed, wint. De speler ziet een bord of een animatie waarin een gebaar wordt voorgedaan, waarna de speler kan kiezen uit drie antwoorden. Het spel is een jaar lang te spelen en levert meerdere winnaars op. Prijzen die te winnen zijn: wekelijks een B’ouwvaquer of Chef du Infra sweater, elk kwartaal een BBQ voor alle collega’s t.w.v. € 500,-en de hoofdprijs is een reischeque t.w.v. € 1.000,-. Het spel is te spelen via: www.bouwspraak.nl/bijspijkerspel
Met Bouwspraak bescherm je elkaar
Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege een lawaaiige bouw- of projectlocatie blijken een cruciale rol te spelen in onveilige situaties. Daarom hebben de sectorpartijen de handen ineen geslagen en Bouwspraak ontwikkeld om meer veiligheid te creëren op bouwplaatsen en projectlocaties. Bouwspraak moet onderdeel van ieders vakmanschap worden. Dit is een initiatief van: Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, WoningBouwersNL, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.