De Wet Stikstofreductie en natuurverbetering treedt op 1 juli 2021 in werking. Bij tijdelijke stikstofemissie als gevolg van sloopprojecten is daardoor geen natuurvergunning meer nodig. Dat geldt ook voor de vervoersbewegingen van en naar het sloopproject. Naar aanleiding van een inspraakreactie van VERAS is in de nieuwe regels verduidelijkt dat ook het mobiel breken op de slooplocatie onder de vrijstelling valt. Er geldt wel een verplichting om de emissie van stikstof te beperken en het bevoegd gezag moet worden geïnformeerd hoe dat concreet wordt ingevuld.
Op 18 juni is het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering in het Staatsblad gepubliceerd. Het besluit werkt de Wet stikstofreductie en natuurverbetering verder uit, waaronder de bouwvrijstelling. De vrijstelling geldt voor bouw-, aanleg- en sloopactiviteiten waarvan de emissies tijdelijk en beperkt zijn. Ook introduceert dit besluit een verplichting om bij het bouwen en slopen van een bouwwerk de emissie van stikstof te beperken. Het besluit en de al eerder gepubliceerde Wet stikstofreductie en natuurverbetering gaan in op 1 juli 2021. Daarmee is ook de bouwvrijstelling per 1 juli van kracht.
VERAS heeft in februari 2021 in een inspraakreactie op het ontwerpbesluit ervoor gepleit om de inzet van de mobiele puinbreker op de slooplocatie onder de partiële vrijstelling te laten vallen. Dat is immers emissietechnisch beter omdat daarmee transportbewegingen kunnen worden voorkomen. VERAS is dan ook blij dat dit in het besluit duidelijk is opgenomen. De Nota van Toelichting meldt hierover het volgende:
De partiële vrijstelling omvat de vervoersbewegingen die samenhangen met de werkzaamheden, zoals aan- en afvoer van bouwmaterialen en bouw- en sloopafval, transport van werknemers en werktuigen van en naar de bouwplaats, de emissies van werktuigen op de bouwplaats (aggregaten, bouwmachines, mobiele puinbrekers, baggerwerk- of baggervaartuigen et cetera) en eventuele tijdelijke omrij- en omvaar-effecten als gevolg van de werkzaamheden.
Naar aanleiding van opmerkingen van een aantal insprekers is in paragraaf 5.4 van de toelichting verduidelijkt dat bepaalde activiteiten onder de vrijstelling voor de bouwfase vallen, bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden, waaronder de inzet van een mobiele puinbreker op de slooplocatie, drinkwaterinfrastructuur alsmede de aanleg van toegangs- en ontsluitingswegen van woonwijken. Naar aanleiding van de inspraakreacties is in dezelfde paragraaf de term baggervoertuigen vervangen door baggerwerk- of baggervaartuigen.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het secretariaat. In september organiseert VERAS een informatiebijeenkomst over dit onderwerp.