In deze Week van de Circulaire Economie is het rapport Materiaalstromen, milieu-impact en energieverbruik in de woning- en utiliteitsbouw gepubliceerd. Het rapport is opgesteld door EIB, Metabolic en SGS Search ten behoeve van het Transitieteam Bouw en brengt onder meer de materiaalstromen in de bouw en sloop uitgebreid in kaart.
Het rapport brengt vanaf het basisjaar 2014 de hoeveelheid gevraagd materiaal in de bouw en de hoeveelheid aangeboden materiaal uit sloop en demontage in beeld en geeft een doorkijk naar 2030. De vraag zal tot 2030 fors hoger zijn dan het aanbod. Dat valt uiteraard te verwachten aangezien er meer wordt gebouwd dan gesloopt. VERAS vindt het een goede zaak dat dit zo in kaart is gebracht.
Echter, wat niet goed in beeld is gebracht zijn de daadwerkelijk toegepaste hoeveelheden materialen afkomstig van sloop en demontage en wat er nog meer mogelijk is. Het rapport stelt vast dat uit andere bronnen blijkt dat er veel meer bouw- en sloopafval vrijkomt, maar met deze informatie wordt niets gedaan. Dat wil VERAS graag anders zien en daarom steunt VERAS het voorstel om meer te monitoren op dat gebied. Daarnaast zou er steviger ingezet kunnen worden op het stimuleren van de opdrachtgever in de bouw (zowel publiek als privaat) om materialen afkomstig van sloop voor te schrijven. Dat blijft ver achter bij wat er mogelijk is vandaag de dag. Verder zouden bepalingen in het Bouwbesluit flexibeler kunnen worden gemaakt waardoor materialen en producten ook kunnen voldoen aan de hedendaagse eisen voor toepassingen in de bouw. Dat is ook een conclusie in het rapport en VERAS ondersteunt deze ten volle.
VERAS is zelf ook actief op het gebied van circulair slopen. Bekijk de circulaire initiatieven en mogelijkheden en circulaire succesverhalen op onze website www.allesovercirculairslopen.nl