Op de concept brochure is door VERAS gereageerd. Naar aanleiding daarvan is de brochure door Inspectie SZW op enkele punten aangepast / verduidelijkt. Enkele punten uit de brochure zijn voor de uitvoeringspraktijk een knelpunt.
Het gebruik van verreikers en torenkranen is al langer onderwerp van gesprek binnen VERAS en met name in de Commissie Asbestverwijdering. Ook in ledenbijeenkomsten is dit aan de orde geweest.
De volgende twee punten uit de brochure zijn voor de uitvoeringspraktijk een groot knelpunt.
Het gebruik van de torenkraan bij asbestverwijdering
In de brochure wordt toegelicht dat bij de verwijdering van asbestgolfplaten ook wel hijskranen met open werkbakken worden ingezet, maar dat dit in de regel is verboden. Volgens artikel 7.23d Arbobesluit is een dergelijk gebruik slechts toegestaan bij incidenteel gebruik. Bij de verwijdering van asbestdaken zijn er echter situaties waarin het gebruik van een hijskraan met werkbak naar het oordeel van de branche echter een goed alternatief is en in bepaalde situaties zelfs het enige veilige alternatief. De inzet van hijskranen is dan in het belang van een effectieve en efficiënte asbestverwijdering die in bepaalde situaties juist ook veilig is. Dat is aan de hand van praktijkvoorbeelden geïllustreerd.
Gebruik positioneringslijnen c.q. valbeveiliging bij het werken in / vanuit een werkbak
In de brochure staat verder dat, als de werkbak is voorzien van een uitschuifbaar werkplatform, er positioneringslijnen moeten worden gebruikt. Voor de praktijk geldt de voorkeur dat, afhankelijk van de situatie, ook andere valbeschermingssystemen (valstop of valdemper) worden gebruikt. In de specifieke praktijk van asbestverwijdering is het regelmatig noodzakelijk (zowel organisatorisch als arbo-technisch vanwege de tilbelasting) om (deels) buiten het werkplatform te werken. Het zoveel mogelijk zonder breuk en ergonomisch verantwoord verwijderen van de asbestcementplaat vereist dat. Door alleen het gebruik van positioneringslijnen toe te staan is dat niet mogelijk, waardoor gevaarlijke of onwerkbare situaties kunnen ontstaan.
Er wordt door ons vervolgoverleg gepleegd over deze punten met Inspectie en Ministerie SZW en bezien wordt welke acties verder nodig zijn om tot een werkbare situatie te komen. Uw praktijkervaringen zijn daarbij van groot belang en uw wordt opgeroepen deze aan het secretariaat te melden!